torsdag 10 december 2015

9:e utdelningen - 28/11

Näst sista leveransen för i år. Onsdagens milda väder kom lägligt, då kunde vi skörda ofrusen grönkål och palmkål som inte går sönder lika lätt i paketeringen.

För några veckor sedan skickade vi iväg överblivna fröer till ett projekt som heter “Så Syrien”. Det är grupper i flera länder som samlar ihop ekologiska fröer som sedan skickas till odlare i Syrien. "Det är därför odlingarna är så viktiga. På ett sätt har de brutit belägringen två gånger. Folk hade plötsligt mat fastän regimen inte släppte in mat, och deras strategi att svälta oss till döds fungerade inte!" - Stadsodlingsaktivist i Yarmouk, belägrat av syriska regimen sedan 2013.

I denna veckas kasse hittar ni:


Spetskål eller Vitkål
Spetskålen är en mild och snabbare variant av vitkål. Den här sorten heter Jersey Wakefield och är odlad sedan 1700-talet. En favorit är att strimla till sallad med en vinigrätt av oliv- eller rapsolja, vinäger, salt och peppar. Om en vill variera kan rivna morötter och/eller rivet äpple vara gott i också.


Vitkålen är av sorten Glory of Enkhuzen, en gammal holländsk sort. Vi valde den främst för att den är bra till surkålstillverkning.
Förvaras: I kylen, gärna i plastpåse så den inte torkar ut.

Morötter
Veckans leverans innehåller höstmorötterna som är av sorten Berlicum 2, en klassisk sort som vi valde pga att den växer bra även i tung jord.
Förvaras: I plastpåse i kylen.

Grönkål
Även denna vecka kommer grönkålen från Hola Grönt, eftersom rådjuren har kalasat på våra plantor. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också. Grönkål kan vi rekommendera att mixa till en pesto, smoothie, ha som bas i soppa eller göra chips av.
Förvaras: Vattenstänkt i en plastpåse i kylen. Eller frys in.


Palmkål
Kallas även svartkål. Hola Grönt har odlat, och sorten heter Nero di Toscana. Fick ett uppsving via “trendkockar” häromåret, men har faktiskt funnits i handeln sedan 1800-talet. Plantan i sig är en riktig prydnad i landet, och bladen kan användas på samma sätt som grönkål, eller tillagas hela lätt kokta eller frästa (ungefär som sparris). Den innehåller mest A-vitamin av alla kålsorter.
Förvaras: Vattenstänkt i en plastpåse i kylen. Eller frys in.


Purjolök
Sorten heter Hilari. Vi hörde på radio att purjolökens rötter tydligen ska vara goda att äta också, t ex friterade eller lätt stekta med pepparrot eller annan kryddning. Så vi har lämnat en del rötter kvar så att ni som vill kan prova. Vi har inte rengjort purjon så noga denna gång, så de kan vara ganska jordiga.
Förvaras: Purjon är ganska tålig, för både värme och kyla. Torkar dock lätt ut, så optimal temperatur är +2 till +4 grader, men den klarar även minusgrader.


Mjölksyrade gurkor
Vi gjorde en testomgång av de olika gurksorterna som vi odlade i sommar, som ni nu ska få vara testpatrull för. Hoppas att de faller er i smaken! De tre olika gurksorterna är: Miniature White - en vit/gul gurka som växte på otroligt mycket. De flesta blev tyvärr beska, så de var inte så lämpliga för färskkonsumtion, men verkar funka bra som inlagda eller syrade. H-19 Little Leaf - “klassiskt” utseende, liten grön och taggig. Lätt att skörda eftersom bladen är mycket mindre än vanligt, och goda både färska och förädlade. Richmond Green Apple - En lustig liten gul/grönrandig gurka, nästan helt klotrund, med väldigt saftig och god smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar