torsdag 10 december 2015

10:e utdelningen - 10/12

Säsongsavslutning!

Så var det till slut dags för säsongens sista leverans. Hur blev det december så här fort?
Idag (onsdag) plockade jag palmkål och grönkål ute i landet, en riktig ynnest att de fortfarande är såpass fina och ätbara, och lätta att plocka. Så även om vi hellre skulle slippa halkan och blötvädret så är det i alla fall inte enbart dåligt.

Vi hoppas att ni alla får en härligt mumsig och God Jul, och att det nya året blir frodigt grönt och skönt. Stort tack för den här säsongen!

I kassen hittar ni:

Spetskål eller Vitkål
Spetskålen är en mild och snabbare variant av vitkål. Den här sorten heter Jersey Wakefield och är odlad sedan 1700-talet. En favorit är att strimla till sallad med en vinigrätt av oliv- eller rapsolja, vinäger, salt och peppar. Om en vill variera kan rivna morötter och/eller rivet äpple vara gott i också.

Vitkålen är av sorten Glory of Enkhuzen, en gammal holländsk sort. Vi valde den främst för att den är bra till surkålstillverkning.
Förvaras: I kylen, gärna i plastpåse så den inte torkar ut.

Morötter
Veckans leverans innehåller höstmorötterna som är av sorten Berlicum 2, en klassisk sort som vi valde pga att den växer bra även i tung jord.
Förvaras: I plastpåse i kylen.

Fryst grönkål eller purpurkål
Vi frös in en del av sommarens digra skörd.
Grönkål/purpurkål kan vi rekommendera att mixa till en pesto, smoothie, ha som bas i soppa eller gryta.
Förvaras: I frysen.

Palmkål
Kallas även svartkål. Hola Grönt har odlat, och sorten heter Nero di Toscana. Fick ett uppsving via “trendkockar” häromåret, men har faktiskt funnits i handeln sedan 1800-talet. Plantan i sig är en riktig prydnad i landet, och bladen kan användas på samma sätt som grönkål, eller tillagas hela lätt kokta eller frästa (ungefär som sparris). Den innehåller mest A-vitamin av alla kålsorter.
Förvaras: Vattenstänkt i en plastpåse i kylen. Eller frys in.

Frysta gula tomater (tomatkross)
Kommer från Hola Grönt. Sorten heter Lemon Boy och har en härligt sötsyrlig smak. De har dock inte så lång hållbarhet färska, så därför blev många av dom infrysta i somras.

Vi gjorde häromdagen en god soppa med frysta tomater som bas, samt purjolök, vitlök, grädde och röda linser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar