torsdag 12 november 2015

8:e utdelningen - 12/11

Under dagens packning av kassar hade vi extra hjälp i form av wwoofaren Miriam och vännen Jossan. Se så stolta alla är efter att allt är packat:

Innehållet i veckans leverans är:

Kålrabbi
Sista omgången kålrabbi, som har legat i jordkällaren ett par månader. Den kan behöva ansas mer än när den var färsk, då den ibland blir träig av att lagras.

Savoykål
Mildare i smaken än andra kålsorter. Ypperlig att använda till kåldolmar, eftersom bladen är mjukare och inte bryts sönder lika lätt som vitkål. Se receptförslag sist i brevet. Savoykålen är också god i wokgrytan eller i en soppa.

Rödkål
Sorten heter Cabeza, en medeltidig och lagringsbar sort vid sen skörd. Använd den precis som spets- och vitkål, eller gör julbordets klassiker - kokt rödkål. De blev inte särskilt stora, men vi har läst att röda grönsaker, och då särskilt rödkål, innehåller vattenlösliga antocyaner, som är blå-lila färgämnen med antioxidativ förmåga. Så även om huvudena är små så är de i alla fall väldigt nyttiga.

Spetskål
Spetskålen är en mild och snabbare variant av vitkål. Den här sorten heter Jersey Wakefield och är odlad sedan 1700-talet. En favorit är att strimla till sallad med en vinigrätt av oliv- eller rapsolja, vinäger, salt och peppar. Om en vill variera kan rivna morötter och/eller rivet äpple vara gott i också.

Gråärter
De torkade gråärterna kan tillagas på samma sätt som kikärtor, dvs blötläggas ca 10 timmar och därefter kokas i nytt vatten i 45-60 min. De är goda i indiska rätter, men kan även ersätta bruna bönor och gula ärter.

Morötter
Veckans leverans innehåller höstmorötterna som är av sorten Berlicum 2, en klassisk sort som vi valde pga att den växer bra även i tung jord. 

Grönkål
Denna vecka kommer grönkålen från Hola Grönt, eftersom rådjuren har kalasat på våra plantor. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också. Grönkål kan vi rekommendera att mixa till en pesto, smoothie, ha som bas i soppa eller göra chips av.

Purjolök
Sorten heter Hilari. Vi hörde på radio att purjolökens rötter tydligen ska vara goda att äta också, t ex friterade eller lätt stekta med pepparrot eller annan kryddning. Så vi har lämnat en del rötter kvar så att ni som vill kan prova. Vi har inte rengjort purjon så noga denna gång, så de kan vara ganska jordiga.

Palsternacka
Sista gången med palsternacka. Storleken varierar en del men smakar gott gör de alla. Att fräsa lite lök och sedan koka den med små eller strimlade palsternackor i grädde och buljong har visat sig vara en hit! 

Rotselleri
Denna spännande knöl har lite speciell smak, en del älskar den medan andra helst är utan. 
Putsa bort rottrådarna, skölj bort jorden och skala rotknölen (om du vill, annars räcker det att skrubba den lätt också, annars blir det nog inte så mycket kvar av dessa små godingar...). 
Riva rotknölen i en tomatgryta eller tillsammans med andra rotsaker i en pytt eller rårakor är några tips på hur en kan laga den. Att ugnsbaka den är också ett tips, sötman i rotsellerin lyfts fram då.

Kålrot
Obligatorisk i rotmoset eller i den rivda pytten med rotselleri och palsternacka.
Vår sort heter Lomond, och är en ny sort som är motståndskraftig mot klumprotsjuka och mjöldagg. Väl lämpad för både färskkonsumtion och lagring.

Savoykåldolmar med svamp och tomatsås
(från www.halsa.se)

INGREDIENSER
4 portioner
300 g savoykål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g champinjoner
1 msk matolja
250 g keso mini naturell
1 msk sojasås

TOMATSÅS
1 vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung

GÖR SÅ HÄR
1 Börja med tomatsåsen. Finhacka vitlöksklyftan och fräs den i en kastrull i ett par minuter. Häll över passerad tomat, sambal oelek och honung. Rör ordentligt. Låt puttra på mycket svag värme medan du gör dolmarna.
2 Sätt ugnen på 200 grader.
3 Ta bort de största savoykålsbladen och lägg åt sidan. Räkna med ca 3 blad per portion. Skär resten av kålen i mindre bitar. Hacka lök. Skär svampen i mindre bitar. Fräs kålhack, lök och svamp i olja tills svampen mjuknat och fått fin färg. Blanda med sojasås och keso.
4 Förväll de hela savoykålsbladen i kokande vatten i några minuter. De ska precis mjukna. Skölj bladen i kallt vatten och torka dem. Skeda upp svampröran på mitten av varje blad. Rulla ihop dolmarna och lägg dem i ugnssäker form. Eventuellt behöver du fästa kanterna med tandpetare.
5 Baka dolmarna i ugn i cirka 20 minuter. Servera med tomatsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar