tisdag 29 september 2015

Bättre sent än aldrig - 3:e utdelningen - 13/8

Vi kom av oss med att lägga ut breven som följer med andelsleveranserna, så här kommer alla från augusti och september i ett svep:

Utdelning vecka 30

Färsk krydda:
Vi har slumpvis delat ut så ni har fått olika kryddor; dill, timjan eller oregano. Fungerar utmärkt att frysa in om du inte vill äta allt på en gång, då behåller de sin färska smak.


Mangold eller Broccoli:
Mangold är en av våra personliga grönsaksfavoriter. Påminner smakmässigt om spenat, men hör egentligen till samma familj som betor. Mangold har fördelen gentemot spenat att den inte innehåller nitrit, samt har inte lika lätt för att gå i blom. Bladen kan som sagt ätas som spenat, och stjälken kan tillagas på samma sätt som sparris. Är mycket god i olika pastarätter, t ex lasagne.
Broccolin behöver kanske ingen närmare presentation. Sorten heter Calabrais, en gammal och god italiensk sort.


Salladslök:
Sorten heter White Lisbon. Salladslök har en mild smak och de rörformade gröna stjälkarna kan också ätas.


Sockerärtor:
Sockerärtorna är av sorten Heraut och är spröda och söta. De är goda i sallader, i en wok eller råa som tillbehör till maten. Ta bort fästet och dra bort om det är en tråd längs kanten.


Cikoriasallat:
Enligt vår fröleverantör Runåbergs så är det framför allt i Italien och Frankrike som cikoria odlas i större omfattning. Deras mer eller mindre beska smak gör att många har svårt att riktigt uppskatta cikorian. Men blandad med mildare sallat är den en spännande ingrediens. Cikoria äts också kokt eller bräserad till kött och fisk, eller naturell till smakrika ostar.


Bataviasallat:
Bataviasallaten heter Maravilla de Verano och är mild och krispig. Bataviasallat har länge varit en mycket uppskattad huvudsallat, framför allt i Frankrike. Den är nästan lika spröd som isbergssallat, men smakar mer, är mera näringsrik och betydligt lättare att odla. Dessutom klarar den av ett kyligare klimat.


Grönkål / Purpurkål:
Grönkål är visserligen en klassiker på julbordet, men borde verkligen få breda ut sig oftare på tallrikarna tycker vi. Purpurkål är en mild och mjäll variant på grönkål. Säsongens första späda blad kan ätas råa blandade i en sallad, eller tillagas på olika sätt. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också. En enkel men god anrättning är att hacka grönkålen i mindre bitar, steka i matfett med hackad lök och vitlök, och sedan puttra en stund med en skvätt grädde. Krydda med salt och peppar och servera med kokt potatis. Mycket god att finhacka och ha i paj också.


Majrova:
Majrovan var mycket populär hos de gamla romarna, som föredrog den framför moroten. Under 1600-1800-talen odlades den i stor omfattning i Europa, men av någon anledning minskade dess popularitet drastiskt under 1900-talet.
Vi har odlat två sorter, en gul och en röd. Den röda heter Red Round och ska enligt Runåbergs vara mycket god som mjölksyrad, så det ser vi fram mot att testa. Även blasten på majrovan går bra att äta. Den gula heter Guldboll.
De kan vara lite starka i smaken och vi hoppas att de är mjälla och krispiga. Det är svårt att testa om de är träiga utan att “öppna” dem. De är goda att riva ner i en gryta eller i en sallad, rosta i ugnen funkar också.


Kålrabbi:
Dessa spännande knölar som liknar små rymdvarelser i grönsakslandet är så enormt krispiga och söta så de nästan kan liknas vid äpple. Det yttersta lagret är som ett trådigt skal så det skalas bort. Kålrabbin är rik på C-vitamin och är mycket god rå, antingen som tillbehör i bitar eller riven i en råkostsallad. Den är även god att ugnsrosta, som ingrediens i soppa eller gryta. Kålrabbi kan även ersätta potatis i olika sammanhang, t ex som ett alternativ till pommes frites:


Recepttips:


Ugnsbakad cikoria
Dela cikorian i två halvor. Ångkoka eller koka en kort stund i sjudande vatten, tills cikorian har mjuknat. Lägg i en ugnsfast form, häll över en blandning av grädde, senap, persilja. Strö över riven ost och ugnsbaka i 200° tills osten har fin färg.


Pommes frites på kålrabbi

Skala och skär kålrabbin i stavar. Lägg stavarna i en ugnsfast form. Ringla över rikligt med olivolja och salta. In i ugnen på knappt 200° i ca 25-30 minuter tills stavarna blivit gyllene och krispiga. Riv över en god ost och lite lime- eller citronskal, eller krydda med egna favoriter.


Frästa grönsaker
2-3 msk solrosfrön
3 msk matolja (t.ex. rapsolja)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 majrova, riven
50 g grönkål eller purpurkål (eller andra blad) skuren i bitar eller hackad
1 msk tamari eller soyasås
Rosta solroskärnorna i torr stekpanna, när de börjat få färg tillsätt olja, hackad lök och hackad vitlök samt en nypa salt. Stek tills löken blivit mjuk, tillsätt den rivna majrovan samt bladkål. När bladen mjuknat lite, tillsätt tamari eller soyasås. Låt steka ihop en stund till och servera sedan som en varm sallad.

Variation: majrovan går att byta ut till annan riven rotfrukt eller utesluta helt. Löken går att variera med purjolök, rödlök eller kombination av flera. Hackad chili är gott att tillsätta i samband med vitlöken. Tamarin eller soyasåsen går att byta ut mot andra såser eller grädde.


Puré på majrova eller kålrabbi
Salt
2 msk Olja
Peppar
Persilja
Skala kålrabbin/majrovan och skär den i grova tärningar. Koka tärningarna möra i saltat vatten. Häll av det mesta av vattnet – lite skall sparas i kastrullen. Mixa kålrabbin/majrovan till en fin puré, mixerstav går utmärkt att använda. Smaka av med salt, socker och olja. Strö över hackad persilja och servera till fisk eller färsrätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar