fredag 25 september 2015

Potatisskörd. Och om att äta hela plantan

Vi har tagit upp de första av potatisarna som vi provodlat, en norsk sort som heter Röd Kvaefjord och som vi fått genom föreningen Sesam. Några av dem puttrar på spisen just nu inför premiärprovsmakningen, de ser i alla fall väldigt fina och präktiga ut.
Bilden till höger är från kållandet ikväll, en spetskål som det är hög tid att skörda. När det gäller kålväxter är det väldigt uppenbart att vi i dagens matkultur har ganska konstiga preferenser kring vad som går att äta på en grönsaksplanta. Det är väldigt mycket kålblad som blir kvar i landet, vilket i och för sig inte är dåligt eftersom det gödslar jorden inför nästa år, men så mycket mer av plantorna skulle mycket väl kunna ätas. Ett typiskt exempel är broccoli och blomkål, vars stam och blad också smakar gott, men dessa kommer ju aldrig ut i butikerna. Många verkar dessutom rensa bort ännu mer stam och i princip bara äta själva blombuketten.

Av en slump hörde jag en härligt nördig odlare intervjuas i P1-programmet Meny häromdagen. Han odlar jättemånga olika sorters broccoli och andra kålslag, just för att det finns så mycket mer att upptäcka smak- och konsistensmässigt än de slätstrukna sorterna som odlas storskaligt. 
Mycket inspirerande att lyssna på, hela programmet finns här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/607746?programid=950

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar