tisdag 29 september 2015

4:e utdelningen - 27/8




Färska bondbönor:
Bondbönan vi odlar heter Solberga efter en socken i Bohuslän där den odlats under flera hundra år. Bondbönor är en av de bönor som är bra anpassade till vårt klimat men vi upplever att den glömts bort till förmån för bönor som importeras från varmare länder. En äter inte skidan utan bara bönorna som är inne i dem, vi skickar dock med dem hela för hållbarhet och för att ni ska se hur de ser ut när vi skördar dem.
Min favorit är att steka de kokta bondbönorna med vitlök och servera som en del av måltiden. En klassiker är bondbönsoppa (se förslag på recept nedan). De funkar också bra i grytor och pajer.


Vaxbönor:
Som så mycket är vaxbönor så goda kokade med en klick smör, gott i matiga sallader (se recept nedan) och grytor.


Morötter
Vi sådde flera olika sorters morötter och den som kommer med i veckans leverans heter Amsterdam Forcing. Det är en snabb sort som har funnits med länge.


Mangold/broccoli
Ni som fick broccoli förra gången får mangold nu och vice versa.
Mangold är en av våra personliga grönsaksfavoriter. Påminner smakmässigt om spenat, men hör egentligen till samma familj som betor. Mangold har fördelen gentemot spenat att den inte innehåller nitrit, samt har inte lika lätt för att gå i blom. Bladen kan som sagt ätas som spenat, och stjälken kan tillagas på samma sätt som sparris. Är mycket god i olika pastarätter, t ex lasagne.
Broccolin behöver kanske ingen närmare presentation. Sorten heter Calabrais, en gammal och god italiensk sort.


Dill:
Klassiker till sommarens potatissallader, inläggningar och tillagade rätter. Mycket god att kombinera med citron eller lime i exempelvis en gratäng, sallad eller kall sås. Dillen är också en ingrediens i tipset på bondbönssoppa nedan.


Purpurkål:
Denna gången an annan sorts grönkål som heter Pentland Brig, den är slätare än den mer krusiga som vi haft med i tidigare leveranser. Purpurkål är en mild och mjäll variant på grönkål. Säsongens första späda blad kan ätas råa blandade i en sallad, eller tillagas på olika sätt. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också.
Tips på grönkålschips finns nedan.


Kålrabbi
Nu är det andra svängen med kålrabbi. Hur har ni ätit den? Dela gärna med er på bloggen eller i facebook-gruppen.


Salladslök
Kan användas som ersättare till gul lök. Den gröna delen kan kombineras med dill, citron och örtsalt i en kall vit sås. Kanske en dip-sås till kålrabbi, morot och vaxbönor.


Bonus: Blomkål
Britt på Hola Grönt ringde och sa “Hjälp, blomkålen har blivit stora som dasslock över natten”, så nu finns det med i kassen. Kokt med lite salt på, stuvad eller i soppa, wok, currygryta med kokosmjölk. Blomkål är gott på så många vis!
Njut, för den blomkålen vi har satt är väldigt liten och tanig, så vi räknar inte med någon skörd där tyvärr.


Recepttips


Bondbönssoppa (från ica.se)


Ingredienser:
200 g bondbönor (uttagna ur baljorna)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
olja
6 dl vatten till buljongen
1 1/2 buljongtärning
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 dl plockad dill + till garnering
salt och peppar


  1. Skala bönorna genom att nypa av en öppning och trycka ut bönan. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Riv skalet av citronen och pressa ut juicen.
  3. Fräs bönor, lök, vitlök och citronskal i olja ca 2 minuter i en kastrull. Häll på vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 5 minuter.
  4. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka ytterligare 10 minuter.
  5. Mixa ner dillen i soppan med stavmixer eller i matberedare. Sila ner soppan i kastrullen. Smaka av med citronjuicen samt salt och peppar.


Grönkålschips (från lchfgourmet.se)
Ingredienser
  • 10 blad grönkål, skär bort den grova mittstjälken
  • olivolja
  • havssalt
  • blandade torra örtryddor efter smak


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Skär kålen i mindre chipsiga bitar.
  3. Blanda väl med olivoljan
  4. Rosta i ugnen .ca 15-20 minuter tills de är krispiga.
  5. Krydda med örtkryddor och havssalt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar