tisdag 29 september 2015

5:e utdelningen - 10/9



Pak Choi
En mild salladskål som används mycket i asiatisk matlagning. Den här sorten heter Prize Choi. En krispig och mild grönsak som passar bra i wok eller lätt förvälld i en i övrigt smakrik rätt. Nedan finns ett receptförslag på Pak Choi med sesamsås.
Bataviasallat
Nu är den tillbaka efter ett par veckors uppehåll. Vi hoppas att den smakar lika gott som då.
Savoykål
Vi skördade av så mycket vi kunde nu för sniglarna har hittat till savoykålen de också. Därav är en del huvuden ganska små men förhoppningsvis ändå goda. Vi har låtit dem ligga i vatten över natten och hoppas att alla sniglar är borta. De får vittna om att det är gott och ogiftigt… Den här sorten heter Vorbote. Savoykål är ett bra alternativ till vitkål när en gör kåldolmar. Bladen är inte så styva så det blir lättare att göra små paket. Savoykålen är också god i wokgrytan eller i en soppa.


Spetskål
För spetskålen gäller det samma som för savoykålen när det kommer till sniglarna, även om det är mindre i spetskålen.
Spetskålen är en mild och snabbare variant av vitkål. Den här sorten heter Jersey Wakefield som är odlad sedan 1700-talet. En favorit är att strimla till sallad med en vinigrätt av oliv- eller rapsolja, vinäger, salt och peppar. Om en vill variera kan rivna morötter och/eller rivet äpple vara gott i också.
Röd- gul- och polkabetor
Vi blandade fröna och satte alla tre sorterna tillsammans. Betorna är släkt med mangold och bladen liknar varann i utseende och smak, därför skickar vi med blasten till de betor vi skördat. Om ni inte planerar att äta betorna på en gång, så ta loss blasten, annars blir betorna lätt torra och sladdriga. Betorna är lättast att skala när de är kokta och sen är de fantastiska att avnjuta med en klick smör eller vitlöksolja. De är också goda bakade i ugnen, tillsammans med andra rotsaker eller själva. Det kruxiga med rödbetor är att de färgar av sig på allt annat, all mat blir rosa. Det kan vara trevligt ibland, men det beror ju på vad en vill laga och till vilka.
Persilja
Nu kommer det persilja igen. Den som kommer nu är krusig och har växt på friland till skillnad från den ni fick sist som var från Britts växthus. En kombination att rekommendera är persilja, vitlök och champinjoner, t.ex. i en sås eller tillsammans med potatis i en gratäng.
Färska bondbönor
Bondbönan vi odlar heter Solberga efter en socken i Bohuslän där den odlats under flera hundra år. Bondbönor är en av de bönor som är bra anpassade till vårt klimat men vi upplever att den glömts bort till förmån för bönor som importeras från varmare länder. En äter inte skidan utan bara bönorna som är inne i dem, vi skickar dock med dem hela för hållbarheten och för att ni ska se hur de ser ut när vi skördar dem.
Bönorna har som ett segt skal, som vi tycker går bra att äta när bönorna är färska, men längre fram på säsongen kan skalet bli väl segt så det kan behöva skalas bort.
En favorit är att steka de kokta bondbönorna med vitlök och servera som en del av måltiden. En klassiker är bondbönsoppa (se förslag på recept i förra brevet). De funkar också bra i grytor och pajer.
Brytbönor/vaxbönor/skärbönor
Som så mycket annat är bönorna så goda lätt förvällda med en klick smör, gott i matiga sallader och grytor.
Morötter
Vi sådde flera olika sorters morötter och den som kommer med i veckans leverans heter Amsterdam Forcing, där finns också morötter från en fröblandning som kallas ”morötter i olika färger” - röda, violetta, gula och vita morötter.
Mangold
Mangold är en av våra personliga grönsaksfavoriter. Påminner smakmässigt om spenat, men hör egentligen till samma familj som betor. Mangold har fördelen gentemot spenat att den inte innehåller nitrit, samt har inte lika lätt för att gå i blom. Bladen kan som sagt ätas som spenat, och stjälken kan tillagas på samma sätt som sparris. Är mycket god i olika pastarätter, t ex lasagne.
Purpurkål
Purpurkål är en mild och mjäll variant på grönkål. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också.
Tips på grönkålschips finns i förra brevet.
Kålrabbi
Nu är det tredje gången med kålrabbi så den får ingen närmare presentation.
Salladslök
Kan användas som ersättare till gul lök. Den gröna delen kan kombineras med dill, citron och örtsalt i en kall vit sås. Kanske en dip-sås till några av de andra grönsakerna.
Purjolök
Första späda smakprovet från vår purjolök, av sorten Hilari.


Recept


Pak Choi med sesamsås (från recept.nu):
500 g   pak choi
 vatten och salt
 Sesamsås:
4   vitlöksklyftor
1 tsk   rapsolja
2 msk   tahini (sesamfröpasta)
2 msk   vatten
2 msk   japansk soja
2 tsk   rårörsocker
1 msk   rostade sesamfrön
- Skölj pak choi noga och skär i mindre bitar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll kålen i någon minut. Ta upp och låt rinna av i durkslag.
- Sesamsås: skala vitlöken och skiva den. Fräs i rapsolja. Blanda samman tahini, vatten, soja och socker i en liten kastrull. Värm och rör tills sockret smält. Ta av från värmen och rör ner sesamfröna och vitlöken.
- Värm ugnen till 275°. Lägg pak choi i en smord ugnssäker form. Skeda över sesamsås och baka i ugnen i 10-15 minuter.
- Servera med ris som kokts med grönsaker.


Wokade grönsaker (från eget huvud, måtta efter smak)
Varmpressad olja av valfri sort
Lätt kokade bondbönor och/eller andra bönor
Pak Choi i bitar
Salladslök skuren i stora bitar
Savoykål strimlad
Morötter i bitar
Ingefära i tunna skivor
Vitlök i tunna skivor
Japansk soyasås
-    Hetta upp en wok-panna eller vanlig stekpanna med oljan.
-    Tillsätt de skurna grönsakerna, ingefära och vitlök när det blivit riktigt varmt. Var med och rör runt i pannan så de inte bränner fast.
-    Tillsätt japansk soyasås och låt den puttra in.
-    Servera med nudlar, ris eller potatis


Bondbönspastej (Hummus på bondbönor) från husmorsskolan.blogspot.se/


Lägg kokta bondbönor i en skål, tillsätt en skvätt olivolja och salt och peppar efter behag. (Eventuellt lite citronsaft också.) Mixa med stavmixer till önskad konsistens. Smaka av och krydda mer om det behövs.


Vitlök eller andra favoritkryddor kan också tillsättas, t ex dill eller persilja.

Hummusen är god som tillbehör till det mesta, till exempel pastarätter. Den gör sig också väldigt bra som smörgåspålägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar