tisdag 29 september 2015

6:e utdelningen - 24/9

Några bilder från packning av kassarna:


Pak Choi
En mild salladskål som används mycket i asiatisk matlagning. Den här sorten heter Prize Choi. En krispig och mild grönsak som passar bra i wok eller lätt förvälld i en i övrigt smakrik rätt. Nedan finns ett receptförslag på Pak Choi med sesamsås.
Broccoli
I sista minuten fick vi erbjudande om extra broccoli, hoppas den ska smaka. Den går väldigt bra att frysa in, med bara lätt förvällning i nån minut.


Savoykål
Nu är de små och de som ingick denna gången var sista som vi har. Det har varit mycket sniglar i savoy-landet och vi hoppas ha rensat bort alla spår av dem. Savoykålen är mycket god fräst med lite vitlök eller i grytor.


Spetskål
För spetskålen gäller det samma som för savoykålen när det kommer till sniglarna, även om det är mindre i spetskålen.
Spetskålen är en mild och snabbare variant av vitkål. Den här sorten heter Jersey Wakefield som är odlad sedan 1700-talet. En favorit är att strimla till sallad med en vinigrätt av oliv- eller rapsolja, vinäger, salt och peppar. Om en vill variera kan rivna morötter och/eller rivet äpple vara gott i också.
Romanesco
Denna vackra skapelse är nästan svår att skära i. Men väl tillagad är den mycket god, som en blandning av broccoli och blomkål. God förvälld med lite smör, i gratäng eller soppa. Om du har goda recept med blomkål, kan blomkålen bytas ut mot romanesco.


Röd- gul- och polkabetor
Vi blandade fröna och satte alla tre sorterna tillsammans. Betorna är släkt med mangold och bladen liknar varann i utseende och smak, därför skickar vi med blasten till de betor vi skördat. Om ni inte planerar att äta betorna på en gång, så ta loss blasten, annars blir betorna lätt torra och sladdriga. Betorna är lättast att skala när de är kokta och sen är de fantastiska att avnjuta med en klick smör eller vitlöksolja. De är också goda bakade i ugnen, tillsammans med andra rotsaker eller själva. Det kruxiga med rödbetor är att de färgar av sig på allt annat, all mat blir rosa. Det kan vara trevligt ibland, men det beror ju på vad en vill laga och till vilka.
OBS! Rödbetsblast innehåller nitrat, vilket kan orsaka magont i stora mängder, och bör därför ätas med måtta, särskilt när det gäller små barn. Barn under 1 år ska inte alls serveras rödbetsblast.


Persilja
En kombination att rekommendera är persilja, vitlök och champinjoner, t.ex. i en sås eller tillsammans med potatis i en gratäng.


Färska bondbönor
Bondbönan vi odlar heter Solberga efter en socken i Bohuslän där den odlats under flera hundra år. Bondbönor är en av de bönor som är bra anpassade till vårt klimat men vi upplever att den glömts bort till förmån för bönor som importeras från varmare länder. En äter inte skidan utan bara bönorna som är inne i dem, vi skickar dock med dem hela för hållbarheten och för att ni ska se hur de ser ut när vi skördar dem.


Gråärter
Gråärter var förr vanlig stapelföda till både folk och fä, framförallt i västra Sverige, från Bohuslän och upp i Jämtland/Härjedalen. Den sort vi har kommer precis som bondbönorna från Solberga i Bohuslän, där den odlats i generationer.
Gråärter är egentligen ett samlingsnamn för en fantastiskt mångfacetterad grupp ärter, med olika storlekar, former och färger. Till utseendet liknar våra färska gråärter sockerärtan.


Ärterna måste spritas, dvs baljan rensas bort, den är alldeles för seg och trådig för att smaka bra. De färska gråärterna bör förvällas i några minuter, och ätas färska till maten, göras soppa på, eller mixas till hummus istället för kikärtor. Recept på hummus (bönröra) med bondbönor och gråärter finns sist i brevet.


Brytbönor/vaxbönor/skärbönor
Som så mycket annat är bönorna så goda lätt förvällda med en klick smör, gott i matiga sallader och grytor.
Vaxbönorna gjorde vi “slutavverkning” på, några plantor hade börjat vissna ihop och mögla av allt regn. De övriga brytbönorna börjar också se ledsna ut och ger nog inte mycket mer. Vi rekommenderar därför att ni inte sparar på brytbönorna, utan äter upp dom inom de närmaste dagarna, alternativt förväller och fryser in dom.
Alla dessa bönor går det att äta både skida och bönor, när de blir äldre kan själva bönan bli trådig och träig men som de är nu är allt smakligt.
Morötter
Vi sådde flera olika sorters morötter och veckans leverans innehåller en blandning av allt. De långa och smala är vår tidiga sommarsort som heter Amsterdam Forcing. Där finns också morötter från en fröblandning som kallas ”morötter i olika färger”, där det främst verkar vara de gula och vita som det blivit något av, någon enstaka lila morot har följt med också.
Höstmorötterna ser jättefina ut, det finns väldigt många kvar i landen, så om ni gillar dom så vet ni att det vankas mycket mer.
Mangold
Mangolden är inne på sista rycket, så den här gången var mest troligt den sista mangolden för säsongen. Så njut av det ni har.
Grönkål
Sorten heter Pentland Brig, och är inte fullt så krusig som grönkål kan vara. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också. Grönkålen växer också på sig mellan levernaserna så det kommer ni få se mer av.  Om ni blir trötta på den är det bara att lägga i en påse och lägga in i frysen, den behöver inte förvällas, så har ni till våren.

Purjolök
Sorten heter Hilari. Det finns mer kvar i landen så se fram emot mer purjo i kommande leverans.



Recept


Bondbönspastej (Hummus på bondbönor) från husmorsskolan.blogspot.se/


Lägg kokta bondbönor i en skål, tillsätt en skvätt olivolja och salt och peppar efter behag. (Eventuellt lite citronsaft också.) Mixa med stavmixer till önskad konsistens. Smaka av och krydda mer om det behövs.


Vitlök eller andra favoritkryddor kan också tillsättas, t ex dill eller persilja.

Hummusen är god som tillbehör till det mesta, till exempel pastarätter. Den gör sig också väldigt bra som smörgåspålägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar