torsdag 22 oktober 2015

7:e utdelningen - 22/10

Andelslåda vecka 43
Än så länge fortsätter det vara relativt varmt och milt, och vi skördar för fullt och lagrar inför kommande leveranser. Tyvärr har även rådjuren hittat till odlingarna, grönkålen har de gått hårt åt. Om vi levererar det fler gånger så kommer det i så fall från Hola Grönt.

Efter frost anses många grönsaker smaka ännu bättre. Detta för att de lagrar upp socker/kolhydrater inför vintern. Så prova gärna att känna efter ifall ni märker någon skillnad.
I veckans kasse hittar ni:

Rödkål
Sorten heter Cabeza, en medeltidig och lagringsbar sort vid sen skörd. Använd den precis som spets- och vitkål, eller gör julbordets klassiker - kokt rödkål.

Spetskål
Spetskålen är en mild och snabbare variant av vitkål. Den här sorten heter Jersey Wakefield och är odlad sedan 1700-talet. En favorit är att strimla till sallad med en vinigrätt av oliv- eller rapsolja, vinäger, salt och peppar. Om en vill variera kan rivna morötter och/eller rivet äpple vara gott i också.

Gråärter
Ärterna måste spritas, dvs baljan rensas bort, den är alldeles för seg och trådig för att smaka bra. De färska gråärterna bör förvällas i några minuter, och kan ätas färska till maten, göras soppa på, eller mixas till hummus istället för kikärtor.

Morötter
Veckans leverans innehåller en blandning av de sista sommarmorötterna, samt höstmorötterna som är av sorten Berlicum 2, en klassisk sort som vi valde pga att den växer bra även i tung jord.

Grönkål
Grönkålen heter Pentland Brig, och är inte fullt så krusig som grönkål kan vara. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också. Grönkål kan vi rekommendera att mixa till en pesto, smoothie, ha som bas i soppa eller göra chips av.

Purjolök
Sorten heter Hilari. Vi hörde på radio att purjolökens rötter tydligen ska vara goda att äta också, t ex friterade eller lätt stekta med pepparrot eller annan kryddning. Så vi har lämnat en del rötter kvar så att ni som vill kan prova. Vi har inte rengjort purjon så noga denna gång, så de är ganska jordiga.

Palsternacka
Storleken varierar en del men smakar gott gör de alla. Att fräsa lite lök och sedan koka den med små eller strimlade palsternackor i grädde och buljong har visat sig vara en hit! Som ni kanske märkt har vi skickat med en del av blasten också vid tidigare leveranser. Den påminner i smaken om persilja eller libbsticka, och ger en härligt mustig smak i soppor, grytor mm. Den går även fint att göra pesto på.

Rotselleri
Denna spännande knöl har lite speciell smak, en del älskar den medan andra helst är utan.
Putsa bort rottrådarna, skölj bort jorden och skala rotknölen (om du vill, annars räcker det att skrubba den lätt också). En del är väldigt små, men även blasten går fint att äta! Det är bland annat blast från rotselleri som vi torkat och använt till örtsaltet. Även färsk är blasten fin som smaksättare i soppor, grytor och smoothies.
Riva rotknölen i en tomatgryta eller tillsammans med andra rotsaker i en pytt eller rårakor är några tips på hur en kan laga den. Att ugnsbaka den är också ett tips, sötman i rotsellerin lyfts fram då.

Kålrot
Nu när kålroten inte har varit lagrad någon lång tid kan den fortfarande vara söt och god att äta som den är. Annars är den ju obligatorisk i rotmoset eller i den rivda pytten med rotselleri och palsternacka.
Vår sort heter Lomond, och är en ny sort som är motståndskraftig mot klumprotsjuka och mjöldagg. Väl lämpad för både färskkonsumtion och lagring.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar