torsdag 21 januari 2016

Relationsmaten

Som nystartade har vi inte fått ut nå mycket i lön från företaget än och räknar inte med att kunna göra det i någon större omfattning de första åren. Jag har haft turen att få ett deltidsvikariat på Hola folkhögskola vilket är ett roligt och stimulerande komplement till odlandet, speciellt som att det är lov på sommaren.
Terez är ute och kör med Rusa (innan snön kom)
På Hola finns kursen Gröna Entreprenörer som en halvtidskurs på distans som jag jobbar med tillsammans med Thorsten Laxvik och idag hade vi en enormt intressant diskussion om begreppet relationsmat. Det flödar av begrepp på den maten som inte går via mataffären: CSA, andelsjordbruk, lokal andelsmat... Begreppet relationsmat syftar till att vara motsatsen till industrimat, dvs det finns en relation mellan matens ursprung och den som äter den. Vi funderade på vad de här relationerna kan bestå i och landade i att det kan vara relationen mellan bonde och ätare, men lika värdefull kan relationen vara till marken som maten odlas på eller till de andra som äter det som kommer från gården. Vi försöker ju få till att arbeta med häst på gården, det är kanske till den det uppstår en värdefull relation.
Jag blev påmind idag om att vi i början drömde om ett café på gården, en mötesplats där det går att fika och träffa folk, ett par gånger om året gör vi en god middag och livemusik. En plats som gör gården mer levande och fungerar som en mötesplats där relationer skapas, både till varandra och till platsen.


Vid sidan om dessa filosoferingar och folkbilder-jobb sitter vi båda med planeringen av fröer inför kommande säsong. Vi har delat upp planeringen för olika växtgrupper mellan oss och nästa vecka ska vi beställa fröerna. En hel del tid spenderar vi med hästen och funderar över om vi tagit oss vatten över huvudet eller om vi kommer att komma överens med denna bestämda och envisa dam. 


/Li


1 kommentar:

  1. Fint resonemang. Jag tänker på en slagverkare som kallar sig husfadern som nog är bekant för många. Han hade ju en idé om att bara handla från producenter direkt. Först som ett experiment för att se omdet gick men han kör på med detta ännu. Det blir mängder med möten med spännande människor. T.ex. en risbonde eller knivsmed i Japan. Små möten som skapar relation mellan producent och konsument. Fint Café! Vi kommer bara vi kan! Hästar är ju rätt envisa och egensinniga generellt, hoppas ni kommer överens! /Stefan

    SvaraRadera