fredag 18 december 2015

Andelsjordbruk i Sverige, lite filosofi och läget just nu

För ett par veckor sedan packade jag in mig i en bil tillsammans med Niklas från Nyttogården och Mona från Graninges andelsjordbruk. Målet var gården Stackvallen i Krokshult, östra Småland där vi skulle träffa andra som håller på med andelsjordbruk. Antalet andelsjordbruk i Sverige ökar i snabb takt, vi var sju gårdar representerade på mötet, tillsammans kände vi till en eller ett par andra gårdar som är igång med andelssystem och många fler som är i startgroparna.
Tillsammans startade vi organisationen Andelsjordbruk Sverige. Läs mer om det i artikeln som Landets Fria Tidning skrev.

Härom dagen fick jag i min hand en bok som heter Sånger Från Jorden, det är en antologi där ett antal personer ser på människans relation med resten av naturen och hur den relationen hänger ihop med hur vi förstör naturen runt om oss.
Första texten är skriven av Helena Granström och hon skriver om berättelsen om den kulturella berättelse som förnekas människans beroende av resten av naturen:

"I denna berättelse innebär hög levnadsstandard inte friskt vatten, ren luft och giftfri mat, utan bekvämlighet. Och med bekvämlighet som allt överordnat mål följer med nödvändighet en reduktion av relationer, såväl mellanmänskliga som artöverskridande: att verkligen ingå en relation med ett annat levande är inte bekvämt. Så länge vi faktiskt tror på myten om vårt eget oberoende förblir vår förståelse av begreppet ekologi utarmad. Det är det ömsesidiga beroendet, frånvaron av avgränsning, som är ekologins själva kärna."

Jag fastnade för detta och tänkte att det är ju en följd av andelsjordbruk, att utveckla relationer mellan människor och ge möjligheten till en kontakt med jorden varifrån maten kommer. Mellanhänder skapar ett längre avstånd mellan jorden och bordet både rent geografiskt (oftast), men framförallt på ett relationsplan.

I dessa vinterns dagar är det mer plats för sådana här filosofiska tankar. I övrigt utvärderar vi årets arbete, planerar kommande säsong och funderar över satsningar och begränsningar. Vad behöver vi för att kunna leverera grönsaker året runt, vilken typ av förvaring? Hur mycket syrade grönsaker kan våra prenumeranter tänka sig att äta? Hur mycket tid får leveranserna ta och vad behöver vi för bil för att det ska bli bra? Kan vi delta i välkomnandet av alla de som nu kommer flyende från krigen? Är några av de frågor vi lever med just nu.
Och så utvecklar vi relationen med hästen Rusa, Terez tar hand om bebisen och jag jobbar på folkhögskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar