
Anders och Karin som driver Ramsjö gård är de som, oss veterligen, hållit på längst med andelsjordbruk i Sverige. De började med att leverera till butiker och stå på marknader men 2001 började de leverera korgar med grönsaker efter att ha läst på om CSA (engelska uttrycket för andelsjordbruk) och idag går hela skörden till andelskorgarna. De har känt sig fram under många år och kommit fram till vad som funkar hos dem. Precis som att en gård måste växa långsamt, organiskt, så behöver verksamhetens former också göra det. Att ha en flexibilitet som passar det lokala samhället och de som bor där är en del i den sociala hållbarhet som ett andelsjordbruk bygger på.
Det är också på Ramsjö som Terez gjorde praktik under ett år 2009 och vi var båda där några veckor 2004. Mycket av det vi gör är inspirerat av hur de jobbar och det var enormt roligt och spännande att komma tillbaka. Att se deras verksamhet med en egen att referera till gav nya perspektiv.
Vi pratade också om definitionen av andelsjordbruk som innehåller delad risk, vinst och ansvar mellan bonde och konsument. Anders uttryckte det så bra, att ansvaret hos prenumeranten/medproducenten/medlemmen är just det - att den personen söker upp och aktivt väljer att köpa sin mat från en gård som den personen har insyn i.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar