fredag 12 februari 2016

Sammanfattning 2015

Våren var en intensiv tid med planering, förodlingar, jobb med att täcka de blivande odlingsbäddarna med gammalt ensilage och sprida information om att nu är vi igång. 









Första leveransen i 2015 blev 10 juni och bestod av kryddor i kruka, lagrad vintersquash och potatis samt tidiga palsternackor.
23 juli blev datumet för den andra leveransen, olika sallat, gröna blad och kryddor var det som var klart att leverera.
I augusti började skörden komma igång på allvar och vi hade två leveranser, den 13 och 27 augusti. Nu hade broccoli, mangold, majrova, purpurkål, kålrabbi, sockerärtor, vaxbönor, sommarmorötter och salladslök blivit stora nog för skörd och kassarna vi levererade började fyllas ut.

Under september, oktober och november fortsatte vi med leveranser två gånger per månad och i början fyllde vi två papperskassar per andelare, mest för att många grönsaker var skrymmande. I december levererade vi för sista gången den här säsongen, då med främst huvudkål, morötter och grönkål.



Det blev totalt elva leveranser och vi känner oss nöjda med deras innehåll så här första året.
Vår ambition är att ha en skörd där vi kan lägga undan grönsaker för lagring, syrning och annan konservering och stå för andelarnas grönsaksbehov under hela året vid medelsnittsskörd. Så här första året lyckades vi inte med det, framförallt för att vi inte fick en så stor skörd att vi kände att det räckte till att förädla och lagra. 
Vi valde då att göra väl fyllda leveranser och en kortare leveranssäsong.

De grönsaker som gått bäst under säsongen är morötter, pak choi, huvudsallat, purpurkål, spetskål och kålrot. Pumpa och squash har inte gått alls och vi gissar att de haft det för kallt. Rotsellerin blev väldigt liten och broccolin hade vi förväntat oss lite mer av. Vi har haft ett stort ogrästryck på den före detta vallen med mycket kvickrot som letar sig igenom täckmaterialet. En kollega berättade att jorden behöver ställa om sin mikrobiologiska sammansättning utifrån gröda och menar att det tar lite tid. Det i kombination med andra faktorer kan också vara ledtrådar till en liten skörd.
I år har vi båda gjort och haft koll på allt, nu har vi delat upp växtgrupper och andra ansvar mellan oss för att på så vis få lite bättre översikt och begränsad tankeverksamhet. Det var bra att dela allt första säsongen men skönt att begränsa sig framöver.
Efter ett år såhär har vi också kommit fram till att det är klokt att definiera hur mycket vi tänker oss att en andel är och beräknar att det är lagom till en familj med två vuxna och två barn som äter grönsaker men också mycket annat, alternativt ett enpersonshushåll som äter mycket grönsaker. Dvs. en stor familj som äter mycket grönsaker kanske får räkna med två andelar och en person som bor själv och t.ex. äter mycket ute bör fundera på att dela sin andel med en till.


Brödbakandet var till en början en form av crowd-founding för att få ihop kapital till utsäde och andra investeringsbehov i början av 2015. Vi har bakat på och har utvecklat våra kunskaper och i viss mån våra färdigheter men det tar tid. Under året har vi totalt haft 14 prenumeranter. Brödet har bakats uteslutande på surdeg, utan jäst. Vi har köpt ekologiskt mjöl på affären men sedan beställt från Ångsta kvarn i Jämtland och från Wästgötarna i Västergötland. Ångstas och Wästgötarnas mjöl är ekologiskt odlat och är fritt från tillsatser. Wästgötarna satsar mycket på äldre sorters säd som har kvar en högre proteinhalt och mer mineraler jämfört med förädlade sorter där stärkelsen gynnats för att öka volymen skörd.



Under året har vi fått lära känna hästen Rusa som flyttade till oss i augusti. Vårt mål är att hon ska dra harv, såmaskin, slåtterbalk, vagn och andra redskap för oss. Hon är en utmaning för oss på många vis men också en fantastisk kompis. Vi har gått flera kurser på Backfors Gård i körning för att lära oss mer och utvecklas.


Vi har den stora gåvan av att få samarbeta med Britt och Göran med Hola Grönt. Den praktiska hjälp, kunskap och påsamlade bra-att-ha saker som de osjälviskt bidragit med under året är helt ovärderlig. Att starta ett jordbruk är kostsamt och bryta det som varit vall gör att det tar tid att få en givande skörd. Stöd som minskar utgifterna är då en enorm underlättnad. Av dem har vi också arrenderat mark och lokaler väldigt förmånligt.
Även andra bönder som vi varit i kontakt med har varit mycket generösa med sin kunskap och praktiska hjälp. Det är enormt värdefullt och vi hoppas kunna föra den inställningen vidare och förhoppningsvis vara till nytta för de som kommer efter oss.
Vi har också haft ett antal så kallade wwoof:are här, de kommer och jobbar volontärt för mat och husrum som ett sätt att resa, möta nya människor och lära sig om lantbruk.


Ni som varit med under året, kommentera gärna på inlägget om era upplevelser av året eller om vi glömt något.

1 kommentar:

  1. Ni gör ett fantastiskt jobb! Beundransvärt att ni enbart kör med växtbaserad gödning och är med och bidrar till omställningen av svenskt jordbruk. Jag var med några dagar under försommaren förra året och kommer gärna i år igen för att hugga i!

    SvaraRadera