måndag 27 juli 2015

2:a utdelningen

I torsdags den 23/7 var det dags för säsongens andra leveransrunda.
Tyvärr tänkte vi inte på att fota själva innehållet den här gången, men vi kan i alla fall bjuda på en "före-skörd-bild" från grönsakslandet. Från vänster: Bataviasallat, Cikoriasallat, Purpurkål.


Batavia och purpurkål ingick i leveransen, tillsammans med en hel del annat gott.

Andelslåda v. 30

Huvudsallat eller Bataviasallat:
Huvudsallaten är av sorten Buttercrunch, en mycket mild, krispig och smakrik sort, som snabbt blivit en favorit hos oss.
Bataviasallaten heter Maravilla de Verano och är även den mild och krispig.
Bataviasallat har länge varit en mycket uppskattad huvudsallat, framför allt i Frankrike. Den är nästan lika spröd som isbergssallat, men smakar mer, är mera näringsrik och betydligt lättare att odla. Dessutom klarar den av ett kyligare klimat.
Färsk krydda:
Vi har slumpvis delat ut så ni har fått olika kryddor; rosmarin, salvia, oregano eller basilika.
Om du inte klipper av allt på en gång utan lämnar lite blad när du skördar kan du hålla liv i plantan länge. Den behöver vatten och ljus och så småningom mer näring. Näring kan du tillföra genom nässelvatten (vatten där brännässlor legat i blöt ett par dagar) eller genom att plantera om den i en större kruka med mer jord.

Blandad sallatspåse:
En blandning av följande sallatsorter:
Portlak - Innehåller mycket vitaminer (A, C, B) och mineraler (magnesium, järn och kalcium). För att vara en bladgrönsak är den dessutom ovanligt rik på Omega-3 fettsyror. Härlig att äta som sallad och läcker att tillaga, t ex i soppa eller wok.
Vinterportlak - Inte lika köttiga blad som vanlig portlak, men har samma friska och lite syrliga smak.
Shungiku - En av våra asiatiska kålväxter. Är en ätlig chrysanthemumart med fin och ovanlig smak. Shungiku blommar med ätliga gul-vit-oranga blommor på höga stjälkar. De flikiga bladen är lite sötsyrliga med en ton av mint, som piffar upp både smak- och utseendemässigt i salladen. Den äts traditionellt kokt, stekt eller wokad.
Kintsai - En snabbväxande kinesisk bladselleri med unik selleriarom. Det är en vild, oförfalskad selleri som används rå, kokt, stekt, inlagd och som krydda, färsk eller torkad.
OBS - Salladsmixen är inte sköljd.
Allergiinfo: Selleri

Ruccola:
En smakrik bladgrönsak som oftast används som sallad. Den starka smaken gör att den är bra att kombinera med något som smakar sött eller salt. I kombination med oliver (salt) och balsamvinäger (sött) kompletterar smakerna varandra.
Eftersom det skulle ta väldigt lång tid för oss att plocka varje blad för sig, så har vi kompromissat genom att skicka med hela stammen. Självklart har vi rensat bort gamla och dåliga delar.

Surkål & Syrade rödbetor:
Gjord på vitkål av sorten Castello som Terez odlade tillsammans med Britt på Hola Grönt förra säsongen. Rödbetorna är också från Hola Grönt, och är av sorten Forono, en avlång sort som är speciellt anpassad för inläggning och lagring.
Att syra är en metod för konservering som bygger på att främja mjölksyrebakterier som naturligt finns på kålen, de börjar bryta ner kålen och sänker pH till en nivå där andra, mer skadliga bakterier och mögel inte trivs. Att de startar nedbrytningen innebär att de frigör näringsämnen som gör att vi kan tillgodose mer av den näring som finns i grönsaker som mjölksyrats.
Surkålen är god som tillbehör till de flesta maträtter. Den är också god på smörgåsen.

Palsternacksblast / Grönkål & Purpurkål:
Tillgången på båda sakerna är begränsad, därför innehåller andelen antingen ett knippe palsternacksblast eller grönkål & purpurkål.

Palsternackans blast har en stark och tydlig smak. Hacka den fint och laga till på samma sätt som spenat, i t ex en pastasås eller soppa. Eller följ nedanstående tips med grönkålen (och byt ut mot palsternacksblast om du fick det):

Grönkål är visserligen en klassiker på julbordet, men borde verkligen få breda ut sig oftare på tallrikarna tycker vi. Purpurkål är en mild och mjäll variant på grönkål. Säsongens första späda blad kan ätas råa blandade i en sallad, eller tillagas på olika sätt. På stora blad kan stjälksträngen tas bort, men är den inte så grov går det bra att hacka och tillaga den också. En enkel men god anrättning är att hacka grönkålen i mindre bitar, steka i matfett med hackad lök och vitlök, och sedan puttra en stund med en skvätt grädde. Kryddat med salt och peppar och servera med kokt potatis.

Palsternacksblasten och grönkålen är också god att göra pesto av. Pesto görs traditionellt på färsk basilika, pinjenötter, olivolja och parmesanost. Byt ut basilikan helt eller delvis mot palsternacksblast/grönkål, nötterna går också att byta ut mot andra nötter eller frön, t.ex. solrosfrön. Likaså går det bra med en annan ost, eller att utesluta den helt.  

Örtsalt:
Havssalt med torkade nässlor, purjolök, rotselleriblad, basilika, oregano och grön chili. Sellerismaken dominerar starkt.
Eventuella spår av gluten beror på att de torkade kryddorna förvarats i papperspåsar som det varit müsli i tidigare.

Persilja:
Istället för anis, som vi aviserati tidigare utskick.
God krydda i både varma och kalla sallader och såser. Tillsammans med vitlök och champinjoner i stekpannan vattnas det i munnen.

Dill:
Klassiker till sommarens potatissallader, inläggningar och tillagade rätter. Mycket god att kombinera med citron eller lime i exempelvis en gratäng, sallad eller kall sås.
Anledningen till att vi skördat småblad och inte hela knippen är för att dillen främst odlas för att ge kronor till inläggningar.

Ärtskott eller sockerärtor:
Som så mycket annat är sockerärtorna sena så slumpvis är det några som får ärtskott istället.
Ärtskotten är från Änglamarks gula ärtor och är goda som tilltugg till maten, nerblandade i t.ex. en grönsallad eller potatissallad. De spröda skotten är näringsrika och har en söt och friskt ärtig smak.
Sockerärtorna är av sorten Heraut och är spröda och söta. De är goda i sallader, i en wok eller råa som tillbehör till maten. Ta bort fästet och dra bort om det är en tråd längs kanten.

Ät gott tills nästa leverans den 13 augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar