onsdag 10 juni 2015

1:a utdelningen för i år

Igår kördes de första kassarna ut till prenumeranter i Nyland, Kramfors, Ramvik och Härnösand. Idag blir det en sväng till Lugnvik och Ullånger.
Det finns gott om andelar kvar! Vill du gå med från juli så går det jättebra, ring någon av oss om du vill anmäla ditt intresse - 0702-780374, 0768-446944.

Innehållet i denna omgång är:

Vintersquash (Stripetti):
Lagrad över vintern i rumstemperatur. Den är hård i skalet men väl inne i den så finns goda grejer. Var försiktig så att du inte skär dig. Ett tips vid delning är att försiktigt sticka in två knivar med eggen åt olika håll och sen bända knivarna åt var sitt håll.
Vi vill tipsa om att koka soppa på den - ta bort kärnorna, dela den i bitar och mixa när de kokat sig mjuka. En annan variant är att ugnsbaka i skivor eller hela halvor med skalet på i 200-225°C. Lägg dem i en långpanna med skalet neråt och lite vatten i så det inte bränner fast. Halvorna kan efter en stund i ugnen fyllas med t.ex. en god tomatsås med ost på toppen innan den får gratineras en stund till i ugnen.

Potatis (Ditta):
En fast gul sort som finns kvar hos Hola Grönt sen skörden i höstas. Det här blir den enda leveransen där potatis ingår. Vi planerar att odla en del lite ovanliga kultursorter kommande år, men då blir det i små mängder som “dellikatesspotatis”. Om ni vill köpa mer potatis från Hola Grönt så förmedlar vi gärna kontakt.

Ruccola:
En smakrik bladgrönsak som oftast används som sallad. Den starka smaken gör att den är bra att kombinera med något som smakar sött eller salt. I kombination med oliver (salt) och balsamvinäger (sött) kompletterar smakerna varandra.

Surkål:
Gjord på vitkål av sorten Castello som Terez odlade tillsammans med Britt på Hola Grönt förra säsongen. Att syra är en metod för konservering som bygger på att främja mjölksyrebakterier som naturligt finns på kålen, de börjar bryta ner kålen och sänker pH till en nivå där andra, mer skadliga bakterier och mögel inte trivs. Att de startar nedbrytningen innebär att de frigör näringsämnen som gör att vi kan tillgodose mer av den näring som finns i grönsaker som mjölksyrats.
Surkålen är god som tillbehör till de flesta maträtter, tillsammans med den ugnsbakade vintersquashen t.ex. Den är också god på smörgåsen.

Färsk krydda:
Vi har slumpvis delat ut så ni har fått olika kryddor; timjan, oregano, pepparmynta eller basilika.
Om du inte klipper av allt på en gång utan lämnar lite blad när du skördar kan du hålla liv i plantan länge. Den behöver vatten och ljus och så småningom mer näring. Näring kan du tillföra genom nässelvatten (vatten där brännässlor legat i blöt ett par dagar) eller genom att plantera om den i en större kruka med mer jord.

Rabarber:
Klassikern är ju rabarberpaj men att värma dem tillsammans med socker i en gryta och servera till glass eller lägga som lager i en tårta är också en höjdare.

Palsternacka:
Dessa späda rötter kommer från en självföryngrande samling som finns hos Hola Grönt. Palsternacka är god i soppa, ugnsstekt tillsammans med andra rotsaker, mos eller som chips. God att krydda med timjan eller rosmarin. Blasten och bladen går också att äta, båda som färska i t ex en sallad, eller tillagade på samma sätt som spenat.

Som ni märker är det mesta i denna leverans lagrade på olika vis sedan förra året, eller fleråriga. Samarbetet med Hola Grönt kommer fortsätta på olika vis. Britt Olofsson som driver Hola Grönt håller till precis granne med oss och vi utbyter arbetskraft, lån av verktyg, tips och idéer. Marken vi odlar på arrenderar vi av Britt. Till skillnad från oss kommer Britt i år att odla potatis, tomater och slanggurka så vi vill tipsa om det om ni vill komplettera med dessa grönsaker.

Vi har nu fått ner de allra flesta av årets frön i jord. Återstår sådd av sallad och annat som ska skördas under sensommar/höst. Många små plantor väntar nu på att komma ut i landet och det är det stora arbetet som väntar den närmaste tiden. Kommande vecka får vi lägligt hjälp av två volontärer, sk. wwoofare, som kommer hit från England för att få lite jord under naglarna och få en inblick i hur vi arbetar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar